Zapečený květák s cuketovým zelím
Zapečený květák s cuketovým zelím. Na první pohled dost bláznivá kombinace, ale….ochutnejte, a třeba změníte názor tak jako já. Květák zapékám často. Máme ho raději než ten klasicky smažený. Musím přiznat, že částečně je to i tím, že zapečený květák je o hodně jednodušší na přípravu, což zrovna já dost preferuju. Navíc smažený květák mám ráda jen, když jsou obalené jen malé růžičky, což musíte uznat je velká fifračka jak s obalováním, tak s následným smažením.
Suroviny:
- květák
- cibule
- smetana (procento tuku nechám na vás)
- 1 vajíčko
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř, lahůdkové droždí
- 100g goudy
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a vaříme v osolené vodě asi 3 minuty. Mezitím si vymažeme zapékací misku máslem. Uvařený květák přesypeme do zapékací nádoby a přelijeme ho omáčkou. Tu si připravíme tak, že smícháme smetanu, jogurt, vajíčko a výše uvedené koření. Takto připravený květák hustě posypeme sýrem a pečeme zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 200oC.
Cuketové zelí
Pokud vám nezbude cuketové zelí z předchozího oběda, tak jako mně, musíte ho uvařit čerstvé.
Suroviny:
- cuketa
- 1 lžička ghí, nebo oleje
- cibule
- ume ocet
- bramborový škrob na zahuštění
Postup:
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Z příliš zralých a velkých plodnic vyjmeme semínka, mladé cukety strouháme celé i se šlupkou. V kastrólu si na trošce tuku zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku a přidáme nastrouhanou cuketu zbavenou vody (prostě ji vymačkáme) a dusíme. Cuketu vaříme jen krátce, aby nebyla příliš rozblemcaná a zachovala si svoji strukturu. Nakonec dle potřeby zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Zelí dochutíme ume octem, který dodá pokrmu potřebnou slanost a kyselost. Pokud ho nemáte, lze použít klasický ocet a sůl.
Já jsem zapečený květák s cuketovým zelím tygrovi obohatila ještě o vařené brambory, ale mně to chutnalo i bez nich. Snad tento bezmasý pokrm bude chutnat i vám.