Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Kávovar

Kávovar

Kávovar, to je další pomocník v kuchyni, který používám denně. Existují spousty kávovarů, kterými připravíte nejrůznější druhy kávy, od espressa přes různá lathéčka a capuccina. V krátkosti vám představím druhy kávovarů. My máme doma ten čtvrtý v pořadí, tzv. překapávač. Než si kávu připravíte, udělejte si k ní nějaký z mých dezertů.

Typy kávovarů:

  • kapslový kávovar

Příprava kávy v tomto kávovaru je velmi jednoduchá, vložíte kapsli, zmáčknete zvolený čudlík a máte svou kávu, dle zvolené příchutě dané kapsle. Neovlivníte jím ale sílu připravované kávy a musíte kupovat jen kapsle kompatibilní s daným kávovarem. Dle typu zvolené kapsle můžete připravit různé nápoje. Třeba čaj, latté, čokoládu, capuccino a to v různých příchutích. Údržba je velmi jednoduchá. Stačí jednou za čas prohnat kávovar kapslí určenou k čištění.

  • automatický kávovar

V tomto přístroji je zabudovaný mlýnek na kávu, takže veškerou práci udělá za vás. Je u něj ale vyšší pořizovací cena a jeho údržba je komplikovanější. Kávovar musíte čistit po každém použití, zvláště nádobku na mléko a trysky k jeho napěnění.

  • pákový kávovar

K tomuto kávovaru budete potřebovat mlýnek na kávu. Dle množství kávy si tak připravíte kávu silnou dle své chuti, což je bezesporu výhoda tohoto přístroje. Některé typy disponují i nádobkou a tryskami na napěnění mléka, takže i fajnšmekři si příjdou na své. Čistit jej musíte opět po každěm použití.

  • překapávače

Výhodou tohoto kávovaru je hlavně to, že připravíte najednou větší množství kávy. Příprava kávy trvá sice déle než u výše zmíněných kávovarů, protože chvíli trvá, než se horká voda překape přes filtr, ale pro milovníky překapávné kávy (což jsem i já), je toto správná volba. Náš překapávač disponuje i termostatem, takže kávu udržuje teplou až 40 minut po překapání. Hodně taky využívám časovač, kde si navolím dobu, kdy má být káva připravená. Součástí kávovaru je univerzální filtr, do kterého ale kupuju papírové filtry. Odpadá mi tak každodenní čištění originálního filtru. Údržba tohoto kávovaru je jednoduchá. Konvici na kávu myju běžným způsobem a na vodní kámen v přístroji používám ocet, raději kyselinu citronovou. Tu nasypu do nádržky s vodou a nechám překapat. Nespornou výhodou tohoto kávovaru je též nízká pořizovací cena.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..