Kváskové pečení – chleba
Jako mnoho z vás, i já jsem v této době propadla pečení nejen chleba z žitného kvásku. Lžíci kvásku mi podarovala dcera od mé sestřenice Janička, která už je v kváskovém pečení zběhlá, a já se pustila do pečení chleba.
Suroviny
- lžíce kvásku
- 150 g žitné mouky
- 150 ml vody
vše smícháme v míse, přiklopíme, aby kvásek neosychal a necháme 10-12 hod. kynout v pokojové teplotě. Já mám ale chytrou troubu s programem kynutí, kde při 40-ti stupních se mi čas kynutí zkrátí na polovinu. Po vykynutí přidám
- 300 ml vody
- 80 g žitné mouky
- 400 g celozrnné mouky
- lžičku kmínu
- 2 lžičky soli
- semínka dle libosti (dýně, slunečnice, chia, lněné, …)
znovu nechám kynout 2 hod. (v troubě jednu). Potom si vysypu ošatku a přebytečnou mouku vyklepnu na vál a mokrou lžící na ni vyberu těsto z mísy (na mokrou lžíci se těsto nelepí). Těsto rozplácnu do tvaru obdélníku a popřekládám asi tak 4x. Nakonec vložím stočené do ošatky spojem nahoru a znovu nechám 2 hod. kynout při pokojové teplotě.
Na dno trouby si dám hlubší plech, a na mřížku nad něj plech, na kterém budu chleba péct. Poté troubu předehřeju na 250 stupňů, vytáhnu rozpálený plech a opatrně na něj vyklopím těsto z ošatky ( dávám pro jistotu pod něj ještě pečící papír. Dám do trouby a na spodní plech chrstnu asi 1 dcl vody a rychle zavřu (pára vzniklá v troubě podporuje „vyskočení“ chleba). Peču 10 min., pak teplotu snížím na 210 st. a peču dalších 30 minut.Po upečení vyndám chleba na mřížku a nechám zcela vychladnout.