Citronová bábovka z kvásku
Tímto receptem jsem se inspirovala na webu Maškrtnice. Tato citronová bábovka je důkazem toho, že z kvásku nemusíte péct jen chleba, ale i sladké dobroty. Kdo peče z kvásku ví, že příprava začíná den před samotným pečením, což je trochu nevýhoda, ale výsledek stojí za to. Ostatně i chleba pečený z kvásku je o level výš, než jiný chleba, alespoň pro mě ano.
Suroviny:
- 2 vajíčka
- 200 g třtinového cukru
- 200 g tekutého pšeničného kvasu
- 100 g celozrnné mouky
- 5 g prášku do pečiva
- špetka vsoli
- 1 lžička vanilkové tresti
- kůra zwe dvou citronů
- šťáva z jednoho citronu
- 100 g rozpuštěného másla
Postup:
Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a přimíchejte kvásek, rozpuštěné a trochu zchladlé máslo, kůru a šťávu z citronů.
Kvas dělám tak, že ke lžíci kvásku z lednice přileju vodu a špaldovou hladkou mouku. V poměru 1:1. Vody dávám i o 20 g víc, aby byl výsledný kvásek tekutější. Nechám ho kvasit přikrytý přes noc.
Poté smíchám mouku s práškem do pečiva a se solí. Sypkou směs vmíchám do ušlehané pěny. Vzniklé těsto naliju do silikonové formy. Nahoru nakrájím plátky pomeranče, které se během pečení propadnou a na řezu pak vypadají zajímavě. Navíc dodají bábovce skvělou chuť. Peču v troubě rozpálené na 170-180 stupňů přibližně hodinu. Míru propečenosti vyzkouším špejlí. Po upečení bábovku vyklopím a ještě za tepla ji poleju šťávou z poloviny citronu. Chcete-li, aby byla bábovka sladší, můžete z druhé poloviny citronu vytvořit citronovou polevu. Tu vyrobíte tak, že do citronové šťávy vmícháváte tolik moučkového cukru, až vám vznikne hustá hmota, kterou úplně vychladlou bábovku polijete. Já ale volím verzi bez polevy. Miluju totiž výslednou svěží kyselou chuť a cukr, který je v těstě, mi stačí. Citronová bábovka vám vydrží minimálně tři dny, ale sníte ji asi dřív 🙂