Brokolicová omáčka na těstoviny
Dneska jsem měla oběd postavený na jedné hlavní surovině. Byla to brokolice. Obvykle dělám polévku z celé brokolice, ale když vařím jen pro sebe, nezbývá mi než brokolici rozdělit do dvou chodů. Ze dvou třetin téhle úžasné zeleniny jsem udělala brokolicový krém a ze zbylé třetiny vznikla brokolicová omáčka na těstoviny.
Suroviny:
- 1/3 brokolice
- sůl
- olivový olej nebo přepuštěné máslo
- 1/2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce lučiny
- lžička lahůdkového droždí
- strouhaný sýr
Postup:
Růžičky brokolice uvaříme do měkka v troše osolené vody. Tekutiny dejte raději míň, ať nemusíte omáčku zahušťovat moukou. Potom na lžičce olivového oleje(nebo ghí) orestujte cibuli s česnekem a přidejte k uvařené brokolici. Všechno rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne vám hustá zelená kaše, kterou zjemníte lžicí domácí lučiny a dochutíte solí a lahůdkovým droždím. No a pak nezbývá než uvařit těstoviny, přidat omáčku a dozdobit strouhaným sýrem a hrstí rukoly.