Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Chleba vsedě

Chleba vsedě

Chleba vsedě – Tento recept je určený pro ty, co se nemohou u linky postavit. Natož aby těsto překládali a smotali do ošatky. Těsto je řidší a celý chleba je pečený v silikonové formě. Můžete jej upéct i v jiné formě, ale tu musíte pořádně vymazat tukem.

Dělávám těsto na chleba v domácí pekárně a jednou jsem do receptu dala omylem dvojnásobné množství vody. Těsto bylo řídké a mě bylo líto ho vyhodit, když tak dlouho kynulo. Proto jsem ho vylila do silikonové formy, dala do trouby a upekla. Byla jsem příjemně překvapená, jak byl upečený chleba chutný a nadýchaný. Časem jsem upravila poměry surovin a přivedla tak výsledek k větší dokonalosti.

suroviny:

na rozkvas:

  • 125 g vody
  • 125 g žitné mouky
  • lžíce kvásku z ledničky

Smícháme lžíci kvásku, vodu, mouku a necháme 10-12 hodin kynout v přikryté míse, ve které budeme připravovat těsto. Než začneme přidávat další suroviny, odebereme lžíci kvásku a uložíme ve skleničce do lednice. Tam bude čekat na další použití. Pokud nebudete mít čas na pečení dalšího bochníku, nenechte kvásek vyhladovět a nakrmte jej lžící vody a lžící žitné mouky. Zamíchejte a na 5 dní bude ready.

na těsto:

  • 250 g vody
  • 40 g žitné nebo celozrnné mouky
  • 200-230 g hladké nebo špaldové hl. mouky
  • kávová lžička soli
  • semínka (chia, dýňová, slunečnice, lněná, …)

Postup:

Do mísy k připravenému rozkvasu přidáme ostatní suroviny na těsto. Do ručního šlehače vložíme hnětací háky a těsto jimi zpracováváme tak dlouho, až se začne odlepovat od stěn mísy. Necháme kynout asi 3 hodiny. Potom těsto přemístíme stěrkou do silikonové formy a necháme znovu kynout další 3-4 hodiny. Chleba pečeme v troubě rozpálené na 250 stupňů 10 minut, poté snížíme teplotu na 210 stupňů a pečeme dalších 35 minut. Po upečení chleba vyklopíme z formy a vrátíme zpět do trouby na 10 minut a 210 stupňů. Pak jej necháme zcela vychladnout na mřížce.

můj tip: při přendávání těsta do formy si stěrku vždycky namočím do vody, aby se těsto nelepilo

chleba ve formě
ve formě
hotový chleba
uperečený
chleba na řezu
na řezu

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..