Chleba vsedě
Chleba vsedě – Tento recept je určený pro ty, co se nemohou u linky postavit. Natož aby těsto překládali a smotali do ošatky. Těsto je řidší a celý chleba je pečený v silikonové formě. Můžete jej upéct i v jiné formě, ale tu musíte pořádně vymazat tukem.
Dělávám těsto na chleba v domácí pekárně a jednou jsem do receptu dala omylem dvojnásobné množství vody. Těsto bylo řídké a mě bylo líto ho vyhodit, když tak dlouho kynulo. Proto jsem ho vylila do silikonové formy, dala do trouby a upekla. Byla jsem příjemně překvapená, jak byl upečený chleba chutný a nadýchaný. Časem jsem upravila poměry surovin a přivedla tak výsledek k větší dokonalosti.
suroviny:
na rozkvas:
- 125 g vody
- 125 g žitné mouky
- lžíce kvásku z ledničky
Smícháme lžíci kvásku, vodu, mouku a necháme 10-12 hodin kynout v přikryté míse, ve které budeme připravovat těsto. Než začneme přidávat další suroviny, odebereme lžíci kvásku a uložíme ve skleničce do lednice. Tam bude čekat na další použití. Pokud nebudete mít čas na pečení dalšího bochníku, nenechte kvásek vyhladovět a nakrmte jej lžící vody a lžící žitné mouky. Zamíchejte a na 5 dní bude ready.
na těsto:
- 250 g vody
- 40 g žitné nebo celozrnné mouky
- 200-230 g hladké nebo špaldové hl. mouky
- kávová lžička soli
- semínka (chia, dýňová, slunečnice, lněná, …)
Postup:
Do mísy k připravenému rozkvasu přidáme ostatní suroviny na těsto. Do ručního šlehače vložíme hnětací háky a těsto jimi zpracováváme tak dlouho, až se začne odlepovat od stěn mísy. Necháme kynout asi 3 hodiny. Potom těsto přemístíme stěrkou do silikonové formy a necháme znovu kynout další 3-4 hodiny. Chleba pečeme v troubě rozpálené na 250 stupňů 10 minut, poté snížíme teplotu na 210 stupňů a pečeme dalších 35 minut. Po upečení chleba vyklopíme z formy a vrátíme zpět do trouby na 10 minut a 210 stupňů. Pak jej necháme zcela vychladnout na mřížce.
můj tip: při přendávání těsta do formy si stěrku vždycky namočím do vody, aby se těsto nelepilo