Cuketové kuličky se sýrem feta
Cuketové kuličky, to je další recept z nadměrné úrody cukyn. Hodí se na něj mladé plodnice cukyn, které jsou více šťavnaté a mají lepší chuť. Tento recept jsem obkoukala v kuchařce pro dceru. Ale nebyla bych to já, abych si ho nepoupravila k obrazu svému, to je zdravěji. Sýr feta, který jsem použila, dodá kulličkám slanost a vláčnost. Při pečení v troubě jsou kuličky na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané. Stejné jako v původním receptu, kde se kuličky smaží v rozpáleném oleji. Namísto hladké pšeničné jsem použila kokosovou mouku, ale dá se použít jakákoli. I feta se dá nahradit jiným sýrem, dovedu si představit parmazán, mozzarellu, či jejich kombinaci. Při použití jiných sýrů je třeba těsto přisolit. U fety to není nutné, páč je přirozeně slaná. Důležitý na tomto receptu je pórek, který dodá kuličkám šmrnc. Cuketové kuličky jsem podávala s jogurtovým dipem. Tak jdeme na to.
Suroviny:
- 2 mladé cukety
- 1 střední cibule
- 1 menší pórek
- 2 vajíčka
- 1 bal. sýru feta (250 g)
- 4 lžíce kokosové mouky
- olivový olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí
dip:
- 5 lžic bílého řeckého jogurtu
- 1 lžička medvědího pesta
Postup:
Do jedné mísy si nastouháme cukynu na hrubo a necháme odležet. Do druhé mísy si nastrouháme cibuli, pórek a fetu, taky na hrubo. Přidáme vejce, mouku a lahůdkové droždí. Nakonec vmícháme pečlivě vymačkanou cukynu. Těsto zpracovávám rukama. Tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do hrníčku si naleju olivový olej a každou kuličku jím potřu. Pečeme v troubě rozpálené na 220oC asi 20 min. Prostě dozlatova. Po upečení cuketové kuličky namáčíme do jogurtového, či jiného dipu. Výborné jsou nejen teplé, ale i na druhý den zastudena.