Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Domácí pekárna

Domácí pekárna

pečivo z pekárny

Domácí pekárna je dalším mým pomocníkem v kuchyni. Škoda jen, že v ní nejde upéct kváskový chleba. Teda zkoušela jsem to, ale jeho kvalita a trvanlivost je nízká. Myslím si, že to je díky teplotě pečení, která je u mojí pekárny max. 180 oC. Používám ji tedy hlavné k vytváření těsta, což umí dokonale.-

Domácí pekárna – programy:

Domácí pekárna disponuje devatenácti programy, z nichž já používám jen některé, a s těma vás seznámím:

míchání

toto je nejkratší program pekárny a slouží k promíchání tekutých a sypkých surovin. Já jej používám k zadělání kvásku na chleba. Dám do nádoby lžíci kvásku z lednice, přileju vodu a stejný díl žitné mouky a spustím program míchání. Po ukončení programu kvásek v nádobě kyne asi 12 hodin (většinou přes noc).

těsto

tento program používám k hnětení těsta. U chleba – k vzešlému kvásku přileju nejdřív vodu a k ní odpovídající množství sypkých surovin. Program se pak postará o zbytek namáhavé práce. Nakonec hotové těsto vyndám na pomoučený stůl, v případě potřeby popřekládám a zformuju do ošatky. Poté ho peču v troubě.

Program těsto využívám i k přípravě kynutých těst, ze kterých pak vznikají lahodné hamburgrové bulky, křupavé loupáky, či velikonoční jidáše.

hnětení

jakmile připravuju větší množství těsta, zvolím tento program. Na něm se dá doba hnětení nastavit ručně, takže průběžně kontroluju kvalllitu prohnětení a podle toho určuju čas. Také každá mouka vyžaduje jinou dobu hnětení. Například žitná mouka se mísí jen krátce. Jen tak, aby se spojily všechny suroviny. Delší hnětení by narušilo výživovou hodnotu těsta a tím i výsledného výrobku.

pečení

pokud chci těsto upéct přímo ve formě, použiju tento program. Míru propečení kůrky i dobu pečení si nastavím ručně.

jogurt

Není nad domácí jogurt. V tomto je domácí pekárna machr. Naleju litr plnotučného mléka, přidám mléčné kultury v podobě malého bílého jogurtu active a za osm hodin mám kilo vynikajícího bílého jogurtu. Zkoušela jsem ho dělat i z polotučného mléka, ale jogurt byl moc řídký a nebyl tak chutný jako z plnotučného mléka.

opečení

skončilo pražení oříšků a sušeného ovoce na pánvi. I tohle zvládne moje domácí pekárna po zapnutí tohoto programu

chleba

domácí pekárna má i několik programů na pečení chleba s použitím droždí. Zkoušela jsem upéct chleba z celozrnné mouky a byla jsem příjemně překvapená- Chleba z droždí ale peču jen vyjímečně, a to když nestíhám, nebo spíš zapomenu zadeělat kvásek a doma není ani kousek pečiva.

barva kůrky a velikost bochníku

před samotným pečením chleba zvolíte tlačítkem velikost bochníku (500, 750 nebo 1000 g). Od toho se odvíjí doba pečení. Můžete zvolit také barvu kůrky, jak chcete mít kůrku propečenou (světlá, středně nebo tmavá).

Musím říct, že jsem byla k tomuto dárku (domácí pekárna) spíše skeptická, ale postupem času jsem si tohoto pomocníka oblíbila, plně využívám jeho funkce a jsou programy, které ještě čekají na vyzkoušení a určitě dostanou svoji šanci.

 

Jedna odpověď

  1. Eliska Dimidenkova napsal:

    Jani tak hodne degustacnich zazitku at vam chutna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..