Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Fermentovaná zelenina

Fermentovaná zelenina

Fermentovaná, nebo chcete-li kvašená zelenina je plná vitamínů, tělu prospěšných bakterií a také trávicích enzymů. Je tudíž lépe stravitelná než zelenina syrová. „Přátelské“ bakterie navíc příznivě ovlivňují naši střevní mikrofloru a tím pádem i zlepšují naši imunitu. A jak víme, zdravé střevo=zdraví. Fermentovat můžete takřka jakoukoliv zeleninu, jen ke zdárnému výsledku musíte dodržet určité podmínky, které vám popíšu v postupu přípravy. Nejlepší je kvasit různorodou zeleninu s přidáním koření, nebo třeba zázvoru. Je úžasné, že kvašenou zeleninu(tzv. pickles), která má spoustu benefitů, můžeme vyrobit jen ze tří ingrediencí, z nichž je jedna zdarma (voda). Další jsou zelenina a sůl. Pak budete potřebovat jen čistou sklenici a něco na zatížení (já použila sklenici naplněnou vodou, ale fantazii se meze nekladou). Tak jdeme na to:

Suroviny:

  • 1kg zeleniny (mrkev, celer, ředkvičky, zelí, kapusta, brokolice, kedlubna, cibule, červená řepa, ….) výběr zeleniny záleží čistě na vás.
  • koření (pepř celý, nové koření, bobkový list, plátky zázvoru, česnek, …) opět záleží nas vás
nálev:
  • 1l vody
  • 20g soli

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, nebo menší kousky. Ve velké míse smícháme s nálevem, který jsme si připravili z vody a soli. Necháme asi hodinu stát. Na dno čisté láhve dáme zvolené koření a upěchujeme zeleninu asi 2cm pod okraj sklenice, dolijeme zbylým nálevem z mísy. A teď to nejdůležitější – zeleninu zatížíme, aby byla celá pod vodou a nepřišel k ní vzduch, jinak by začala plesnivět a celá naše práce by přišla vniveč. Asi po pěti dnech v pokojové teplotě zeleninu ochutnáme a jakmile nám chutná, přesuneme ji do špajzky, nebo do lednice, prostě do chladu, čímž téměř zastavíme proces fermentace.

Fermentovaná zelenina je vhodným doplńkem skoro ke každému jídlu.

fermentovaná   zelenina
bty

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..