Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Houby….jak na ně?

Houby….jak na ně?

Mražení

Houbová sezóna je v plném proudu a poněvadž je můj tygr vášnivý houbař, mám hub už plný mrazák. Nakrájené na kousky a zmražené porce v sáčcích určených ke zmrazování. Spousta lidí říká, že by se měly houby před tím tepelně zpracovat, ale já to už spoustu let dělám takto a vyhovuje mi to. Aby si houby zachovaly svoji svěžest, musíte je zpracovat hned zmrzlé….nikdy je předem nerozmrazujte.

Z klobouků velkých praváků a z bedel jsem naobalovala řízky normálně v trojobalu, naskládala na plech a dala zamrazit. Po zmražení jsem jednotlivé řízky sesypala do sáčku a šupla znovu do mrazáku. Potom vždy, když máme chuť na řízky z hřibů, vytáhnu sáček a řízky smažím hned jak je vyndám, ještě zmražené. Chutnají jako čerstvé…nepoznáte rozdíl.

Sušení

Houby krájíme na plátky asi 1/2 cm silné a poté sušíme v sušičce. Sušíme zvlášť nožky, které po usušení rozmixujeme na prášek a používáme jako koření. Zbytek sušených hřibů uchováváme v dóze s dobře těsnícím víčkem.

Zavařování

Plodnice hříbků povaříme ve slané vodě a zavařujeme ve sladkokyselém nálevu jako okurky. Takto zavařené houby skvěle dozdobí každý talíř s hlavním jídlem a navíc báječně chutnají. Dalším způsobem zpracování hub je Houbová čalamáda.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..