Houby….jak na ně?


Mražení
Houbová sezóna je v plném proudu a poněvadž je můj tygr vášnivý houbař, mám hub už plný mrazák. Nakrájené na kousky a zmražené porce v sáčcích určených ke zmrazování. Spousta lidí říká, že by se měly houby před tím tepelně zpracovat, ale já to už spoustu let dělám takto a vyhovuje mi to. Aby si houby zachovaly svoji svěžest, musíte je zpracovat hned zmrzlé….nikdy je předem nerozmrazujte.
Z klobouků velkých praváků a z bedel jsem naobalovala řízky normálně v trojobalu, naskládala na plech a dala zamrazit. Po zmražení jsem jednotlivé řízky sesypala do sáčku a šupla znovu do mrazáku. Potom vždy, když máme chuť na řízky z hřibů, vytáhnu sáček a řízky smažím hned jak je vyndám, ještě zmražené. Chutnají jako čerstvé…nepoznáte rozdíl.
Sušení
Houby krájíme na plátky asi 1/2 cm silné a poté sušíme v sušičce. Sušíme zvlášť nožky, které po usušení rozmixujeme na prášek a používáme jako koření. Zbytek sušených hřibů uchováváme v dóze s dobře těsnícím víčkem.
Zavařování
Plodnice hříbků povaříme ve slané vodě a zavařujeme ve sladkokyselém nálevu jako okurky. Takto zavařené houby skvěle dozdobí každý talíř s hlavním jídlem a navíc báječně chutnají. Dalším způsobem zpracování hub je Houbová čalamáda.