Klíčení
Dnes mi dorazila várka semínek ke klíčení. Doposud jsem klíčila jen semena, která běžně používám v kuchyni a to čočku, cizrnu, mungo, ale chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Proto jsem si objednala semínka ke klíčení v bio kvalitě. Určitě nejsou vhodná semínka , která sadíme na zahradě do záhonu, neboť jsou chemicky ošetřená.
Ke klíčení používám klíčící misku, nebo sklenici ke klíčení. A proč? Ne každá semena jsou vhodná ke klíčení ve sklenici. To jsou semínka tzv. hydrofilní, která kolem sebe utvoří vrstvičku gelu a tím pádem by se ve sklenici se sítkem špatně proplachovala. Než jsem dostala svoji vysněnou sklenici ke klíčení od atranetu, klíčila jsem čočku jen tak v cedníku a nebyl to žádný problém, ale sklenice zabere míň místa, a co si budem povídat, i líp vypadá na lince, a když je plná svěžích výhonků, je to doslova designový kousek.
Hotové klíčky skladuju v lednici v uzavíratelné dóze, kde mi vydrží max. týden i méně – za tu dobu je totiž stihneme sníst 🙂
Klíčky používám v hojné míře téměř do každého jídla. A to nejen proto, že jsou plné bílkovin, minerálních látek, enzymů, stopových prvků a vitamínů, ale taky pro jejich křupavost a výbornou chuť. Jsou skvělé jen tak na chleba namazaný máslem, nebo třeba naklíčenou cizrnu doma konzumujeme třeba místo chipsů