Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Kváskové pečení – chleba

Kváskové pečení – chleba

Jako mnoho z vás, i já jsem v této době propadla pečení nejen chleba z žitného kvásku. Lžíci kvásku mi podarovala dcera od mé sestřenice Janička, která už je v kváskovém pečení zběhlá, a já se pustila do pečení chleba.

Suroviny

  • lžíce kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 150 ml vody

vše smícháme v míse, přiklopíme, aby kvásek neosychal a necháme 10-12 hod. kynout v pokojové teplotě. Já mám ale chytrou troubu s programem kynutí, kde při 40-ti stupních se mi čas kynutí zkrátí na polovinu. Po vykynutí přidám

  • 300 ml vody
  • 80 g žitné mouky
  • 400 g celozrnné mouky
  • lžičku kmínu
  • 2 lžičky soli
  • semínka dle libosti (dýně, slunečnice, chia, lněné, …)

znovu nechám kynout 2 hod. (v troubě jednu). Potom si vysypu ošatku a přebytečnou mouku vyklepnu na vál a mokrou lžící na ni vyberu těsto z mísy (na mokrou lžíci se těsto nelepí). Těsto rozplácnu do tvaru obdélníku a popřekládám asi tak 4x. Nakonec vložím stočené do ošatky spojem nahoru a znovu nechám 2 hod. kynout při pokojové teplotě.

Na dno trouby si dám hlubší plech, a na mřížku nad něj plech, na kterém budu chleba péct. Poté troubu předehřeju na 250 stupňů, vytáhnu rozpálený plech a opatrně na něj vyklopím těsto z ošatky ( dávám pro jistotu pod něj ještě pečící papír. Dám do trouby a na spodní plech chrstnu asi 1 dcl vody a rychle zavřu (pára vzniklá v troubě podporuje „vyskočení“ chleba). Peču 10 min., pak teplotu snížím na 210 st. a peču dalších 30 minut.Po upečení vyndám chleba na mřížku a nechám zcela vychladnout.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..