Kváskový chleba v domácí pekárně

Kváskový chleba už peču nějaký ten pátek a doma se těší velké oblibě. Kdo čte moje recepty, jistě ví, že se snažím připravovat pokrmy nejen zdravě, ale i jednoduše. Rozhodla jsem se proto upéct chleba v domácí pekárně. Chutná skvěle. Rozdíl je jen ve tvaru chleba. Kváskový chleba z domácí pekárny má tvar cihličky, což by mohlo někoho odradit. Nám to ale doma nevadí. Pochutnáme si i tak. Většinou z krajíců dělám sendviče rozkrojené na trojúhelníky a plněné vším možným.
suroviny:
na rozkvas:
- 1 lžíce kvásku
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky
Do nádoby pekárny dáme kvásek, vodu, mouku a zapneme program míchání. Rozkvas necháme kynout ve vypnuté pekárně 10-12 hodin. Než začneme přidávat další suroviny, nezapomeňme si odebrat lžíci kvásku na příští pečení.
na těsto:
- 300 g vody (nebo podmáslí)
- 80 g celozrnné mouky
- 400 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce směsi semínek
K vykynutému rozkvasu přidáme vodu a ostatní suroviny. Všechno vážím rovnou v nádobě pekárny, takže nezašpiním žádné další nádobí. Potom zapneme program hnětení, který nastavíme na půl hodiny. Zpracované těsto necháme kynout ve vyplé pekárně další 4 hodiny. Po uplynutí této doby zapneme program pečení, tmavá kůrka a nastavíme čas na jednu hodinu. Až je chleba hotový, vyklopíme jej z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.

