Czech republic
+420605484655
janka@obcasnavoziku.cz

Kváskový chleba v domácí pekárně

Kváskový chleba v domácí pekárně

Kváskový chleba už peču nějaký ten pátek a doma se těší velké oblibě. Kdo čte moje recepty, jistě ví, že se snažím připravovat pokrmy nejen zdravě, ale i jednoduše. Rozhodla jsem se proto upéct chleba v domácí pekárně. Chutná skvěle. Rozdíl je jen ve tvaru chleba. Kváskový chleba z domácí pekárny má tvar cihličky, což by mohlo někoho odradit. Nám to ale doma nevadí. Pochutnáme si i tak. Většinou z krajíců dělám sendviče rozkrojené na trojúhelníky a plněné vším možným.

suroviny:

na rozkvas:

  • 1 lžíce kvásku
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky

Do nádoby pekárny dáme kvásek, vodu, mouku a zapneme program míchání. Rozkvas necháme kynout ve vypnuté pekárně 10-12 hodin. Než začneme přidávat další suroviny, nezapomeňme si odebrat lžíci kvásku na příští pečení.

na těsto:

  • 300 g vody (nebo podmáslí)
  • 80 g celozrnné mouky
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce směsi semínek

K vykynutému rozkvasu přidáme vodu a ostatní suroviny. Všechno vážím rovnou v nádobě pekárny, takže nezašpiním žádné další nádobí. Potom zapneme program hnětení, který nastavíme na půl hodiny. Zpracované těsto necháme kynout ve vyplé pekárně další 4 hodiny. Po uplynutí této doby zapneme program pečení, tmavá kůrka a nastavíme čas na jednu hodinu. Až je chleba hotový, vyklopíme jej z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.

 kváskový chleba z pekárny
upečený chleba
kváskový chleba - řez chlebem

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..