Květákové mufiny
Tento recept je pro milovníky květáku, ale i pro ty co jej moc nemusí. Měla jsem ve špajzu velkou hlávku květáku a přesto, že miluju květákový krém, z celé hlávky bych ho jedla asi čtrnáct dní, tak jsem si řekla, že nesmím myslet jen na sebe a proto vznikl tento recept.
Suroviny:
- květák
- mrkev
- 5 stroužků česneku
- lžička mletého kmínu
- 1 menší cibule
- 2 lžíce tvarohu
- 2 vejce
- 150 g goudy
- 100 g šunky
- sůl, pepř
postup:
Do vroucí osolené vody dám na růžičky rozebraný květák, oloupaný česnek, mrkev a lžičku kmínu. Vařím do změknutí. Připravím si mísu, do které přendám půlku množství uvařeného květáku a rozmačkám ho šťouchadlem na brambory, přidám další ingredience – na drobné kostičky nakrájenou cibuli, tvaroh, vejce, na jemno nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. Potom už jen plníme. Já mám silikonové košíčky na mufiny, takže mi odpadla fáze vymazávání. Každý košíček jsem vystlala kouskem šunky a naplnila květákovou směsí až po okraj. Nemusíte se bát, že vám to přeteče, při pečení mufinky zmenší svůj objem asi na polovinu.|Pečeme v rozpálené troubě na 220 stupňů asi půl hodiny, zkrátka až je povrch do zlatova. Na talíři dozdobíme čímkoliv – rukolou, zeleninovým salátem, rajčaty, nebo jako já avokádem a plněnými papričkami.
Ptáte se co udělám s tou druhou půlkou uvařeného květáku? No přece svůj oblíbený květákový krém.