Mexické fazole
Mexické fazole jsou pikantní jídlo, které milujeme. Dělám ho z půlky balíčku fazolí, takže si na tomto pokrmu pochutnáváme i dva dny a vůbec nám to nevadí. Hlavně kvůli tomuto jídlu vyrábím houbovou čalamádu, která do něj patří a zkrátí vám tak dobu strávenou u plotny. Vy, kdo ještě houbovou čalamádu nemáte, použijete suroviny, které byste při její výrobě použili. Houby můžete klidně vynechat, ale ochudíte se tak o skvělou chuť. Musíte jen počítat s tím, že čas přípravy bude delší, poněvadž zeleninu musíte dusit dokud nezměkne. S čalamádou je to rychlejší
Suroviny:
- fazole
- olej
- cibule
- klobásky
- houbová čalamáda (nebo její ingredience)
- rajč. protlak
- sůl, pepř, chilli
Postup:
Fazole si namočíme přes noc. Vodu slijeme, zalijeme vodou čerstvou a vaříme pod pokličkou doměkka. Jestliže si zaopomenete fazole namočit, použijte tlakový hrnec, ve kterém budou fazole dřív uvařené. Mezitím, než se fazole uvaří, osmahněte v hlubší pánvi na troše oleji na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte klobásku, nebo jinou uzeninu nakrájenou na kolečka a osmažte do křupava. K masu nalijte jednu sklenici(0,3l) houbové čalamády, vysypejte uvařené fazole i s trochou vody z nich, dolaďte rajčatovým protlakem. Hotovou směs dochuťte solí, pepřem a trochou chilli. Chcete-li jídlo opravdu mexické, přidejte chilli víc. Mexické fazole podávejte s plátkem kváskového chleba.