Nudlové těsto
Nudlové těsto, nebo chcete-li těsto na domácí těstoviny.
Na vánoce jsem dostala bezvadnou knížku – Kouzlo domácí pekárny, v níž je spousta receptů, ale i užitečných rad a návodů. Udělat nudlové těsto v domácí pekárně by mě nikdy nenapadlo a o to víc jsem byla nadšená výsledkem. Kdo už někdy zkoušel dělat těsto na nudle ručně, dá mi jistě za pravdu, že jeho proces výroby je fyzicky náročnější. Vypracovat vláčnou hmotu, ze které pak vyválíte a následné nakrájíte své těstoviny, vám zabere dost času a možná se u toho i trochu zapotíte :-). Jakmile vlastníte domácí pekárnu, máte vystaráno. Za 15 minut vám uhněte nudlové těsto úplně dokonale. Příjemným bonusem je pak strojek na nudle, který vám těsto rozválí a následně i nakrájí. Na You Tube je spousta návodů na vyvoření nejrůznějších druhů těstovin.
Nudlové těsto – čistě vaječné
- 3 vajíčka
- 300 g polohrubé mouky
Nudlové těsto – bezvaječné
- 120 g vody
- 1/2 moka lžičky kurkumy
- 2 lžíce ol. oleje
- 300 g + 1 lžíce polohrubé mouky
Nudlové těsto – úsporné
- 1 vajíčko
- 80 g vody
- špetka kurkumy
- 1 lžíce oleje
- 300 g+ 1 lžíce mouky
Těstoviny – luštěninové/celozrnné
- 120 g vody
- 2 lžíce oleje
- 285 g luštěninové/ celozrnné mouky
postup:
Do nádoby domácí pekárny rozklepneme vajíčka a vodu. Kde nejsou uvedena, vajíčka vynecháme. Přidáme polovinu množství mouky. Zapneme program hnětení na dobu 15 minut. Asi po minutě přisypeme zbytek mouky. Po uplynutím zadaného času by vám měla vzniknout nelepivá koule těsta, kterou zabalíte do potravinové folie a necháte 30 minut odpočinout v chladu.
Pokud chcete těstoviny barevné, místo vody použijte šťávu ze špenátu, brokolice, nebo třeba červené řepy.
Hotové těstoviny vaříme v osolené vodě. Čerstvé 2-3 minuty a usušené asi 9 minut. V průběhu vaření raději zkoušejte jejich konzistenci.