Odšťavňovač
Odšťavňovač je dalším mým pomocníkem v kuchyni, kterého používám hlavně na podzim a v zimě, vlastně i na jaře a v létě. Takže celý rok 🙂 . Sklep je na podzim plný ovoce a nevzhledné kousky k odšťavňování přímo vybízí. Jablka jsou plná lahodné šťávy a v kombinaci s jiným ovocem, ale i se zeleninou získáte ovocno/zeleninovou šťávu plnou živin.
výběr odšťavňovače:
Existují dva druhy odšťavňovačů – odstředivý a šnekový. Po pečlivém zvážení a prostudování všech pro a proti jsem zvolila odšťavňovač šnekový horizontální. Můžete v něm odšťavnit všechny druhy ovoce, zeleniny a dokonce i bylinek. Tento odšťavňovač má dva druhy sítek. Jedno s menšími a jedno s většími oky. Podle zvolených velikostí otvorů si tak můžete vybrat, zda chcete mít jen šťávu, nebo spíš takové smoothie bohatší na vlákninu a ovocnou dřeň. Tento odšťavňovač, je velice snadný na čištění. Lehce se rozebírá i skládá dohromady a vše stačí jen opláchnout pod proudem teplé vody. Jen na sítko je třeba někdy použít kartáček, který byl součástí balení. Všechny součásti lze mýt i v myčce. Já dávám do myčřky většinou jen nádoby na šťávu a odpad. Odpad, který při odšťavňování vzniká nevyhazuju, ale dále využívám. Buď při přípravě granoly místo přesnídávky, nebo si jej přidávám do bílého jogurtu a ani kousek ovoce tak nevyhodím.
co nejčastěji odšťavňuju:
ovoce: jablka, hrušky (zbavené jadřinců), třešně,švestky (vše bez pecek), rybíz, prostě všechny druhy sezónního ovoce, dále pak exotické ovoce-pomeranče, manddarinky, ananas, kiwi, …
zelenina: mrkev a ostatní kořenová zelenina, červená řepa a její listy, okurka, ředkev a ředkvička, špenát, zázvor
Většinou dělám šťávu smícháním několika druhů ovoce a zeleniny. Využívám sezónní plody a nejvíc úrodu z naší zahrady, ale ráda používám i tropické ovoce. Taky téměř každou šťávu ochutím kouskem odšťavněného zázvoru, který jí dodá „grády“.
Výhody:
- tichý provoz
- vysoká výtěžnost
- hustější šťáva bohatší na živiny
- zvládne i měkké ovoce, bobuloviny, bylinky
- snadný na údržbu
Nevýhody:
- vyšší cena
- delší příprava ovoce/zeleniny (musíte ji nakrájet na menší kousky)