Pizza s květákovým korpusem
Pizza je oblíbeným pokrmem skoro každého z nás. Já ji udělala trochu jinak. Troufám si říct, že zdravěji. Měla jsem ve špajzu velký květák a přemýšlela jsem, jak ho do pizzy zakomponuju. Nakonec jsem vyrobila květákový korpus, kde ve výsledku nepoznáte, že je z této zeleniny. Je pravda, že je konzistencí takový měkký. Ne jako ten pravý z pizzerie. Ale tato pizza bez mouky chutnala i mému tygrovi a ani on nepoznal, z čeho korpus je. Opravdu jsme si pochutnali.
suroviny na korpus:
- 1/2 hlávky květáku
- 2 vejce
- 1 mozzarella
- sůl
- 2 vrchovaté lžíce psyllia
postup:
Květák rozebereme na růžičky a společně s mozzarellou a vejcem rozmixujeme. Já mixér nemám, proto jsem všechno mixovala v nutribulletu. Musela jsem to dělat nadvakrát a přidala jsem i trochu vody, aby to můj pomocník zvládl. Teď mě napadlo, že by to asi šlo i tyčovým mixérem, bez přidání tekutiny, ale to vyzkouším příště. Potom jsem do těsta přidala 2 vrchovaté lžíce psyllia a trochu soli. Vznikla hustší hmota, kterou jsem lžicí rovnoměrně rozprostřela ve vrstvě asi 1/2 cm na plech vyložený pečícím papírem. Korpus jsem pekla v troubě vyhřáté na 170oC asi 30 minut, dokud nebyly okraje růžové. Po vytažení z trouby jsem nahoru navršila vše potřebné a pizza znovu putovala do trouby. Tentokrát rozpálené na 220oC na dobu 10 minut.
pizza náplň:
- rajčatová salsa
- šunka
- cherry rajčata
- mozzarella
- oregano
Tyto suroviny jsem použila já, ale vy si vytvořte pizzu podle své chuti a taky podle toho, co máte zrovna v lednici a ve spíži. 🙂