Sojové nudličky na thajský způsob
Máte v oblibě sojové maso? Po vánočních svátcích, kdy bylo masa až až, je to příjemná změna. Navíc je jídlo plné rostlinných bílkovin, kterých bývá v našich jídelničcích nedostatek. Pokud chcete, aby vám sojové nudličky opravdu chutnaly, je třeba jim věnovat trochu víc času, což vám popíšu v postupu přípravy.
Suroviny:
- 100g sojových nudliček
- 0,7 l silného vývaru (nebo ochucené vody-viz postup)
- červená cibule
- mražená čínská směs
- sůl, pepř
- lžíce lahůdkového droždí
- 1 dcl vývaru
na marinádu:
- lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky (omáčky tamari)
- koření na gyros
- 2 lžičky sušeného česneku
Postup:
Den předem si připravím sojové nudličky, které 20 minut povařím v silném vývaru. Když nemáte vývar, použijte vodu ochucenou sojovou omáčkou, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a sušenou zeleninou a v ní nudličky povařte. Mezitím si udělejte v misce marinádu smícháním všech ingrediencí.
Jakmile jsou nudličky uvařené a trochu vychladlé, vymačkejte z nich co nejvíc tekutiny, aby se dobře namarinovaly. Vymačkaný vývar nevyhazujte, použijete ho později při finální úpravě. Sojové maso promícháme s marinádou a necháme odležet přes noc v lednici.
V hluboké pánvi orestujeme na proužky nakrájenou červenou cibuli a přidáme namarinované nudličky. Po krátkém restování přidáme mraženou čínskou směs a mícháme, dokud zelenina není na zkus a vše se hezky neprohřeje. Aby nedbyla výsledná směs moc suchá, přilijeme trochu vývaru, který jsme vymačkali po uvaření masa. Nakonec vše dochutíme sollí, pepřem a lahůdkovým droždím. Podáváme s rýží. Já používám rýži basmati.
Vím, že můj tygr sojové maso nemusí, je to přece jen masožravec, ale k mému překvapení snědl skoro půl pánve. Tvrdil sice, že hlad je hlad, ale i tak si myslím, že mu to chutnalo, což by samozřejmě ze zásady nepřiznal 🙂