Trhané jelení maso
trhané maso můžete udělat z jakéhokoliv masa a vždycky to bude neskutečná dobrota. Skvěle se hodí do tortil, hamburgrů, nebo jen k bramborové kaši. A poněvadž mám v mrazáku naporcovanou celou laň, zkusila jsem trhané maso i z této zvěřiny. Naše bříška byla s výsledkem moc spokojená. Navíc mi v práci pomohl můj pomocník pomalý hrnec, s jehož pomocí byla příprava velmi snadná.
suroviny:
- jelení krk
- marináda
moje marináda:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 kuliček jalovce
- 6 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červené papriky sladké
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce salsy (nebo protlaku)
- 1 lžíce vody
Všechny ingredience rozmixujeme do hladké pasty. Suroviny na marinádu můžete různě obměňovat a používat rozličná koření dle vlastní chuti.
postup přípravy:
Jelení krkovičku vcelku bohatě pomažeme marinádou, zabalíme do fresh fólie a necháme v lednici odpočívat nejlépe přes noc, klidně i déle. Já jsem maso připravila ráno a leželo v lednici jen do večera, kdy jsem pokračovala v jeho přípravě. Namarinovanou flákotu jsem vložila do pomalého hrnce a podlila malým panákem vody. Nejprve jsem zapla na teplotu high po dobu čtyř hodin. Potom se maso loudalo 13 hodin low a já šla v klidu spát. Druhý den dopoledne jsem hotového jelena vyndala z hrnce a vidličkou jsem ho natrhala na malé kousky. Natrhané maso jsem vrátila zpátky do pomaláče a promíchala ho se šťávou a zbytkem marinády. Dle chuti hotový pokrm přisolte, popřípadě připepřete a můžete podávat s jakoukoli přílohou doplněnou náloží čerstvé zeleniny a česnekovým dipem ze zakysané smetany.