Zapečený lilek s rajčaty

Zapečený lilek – to je jídlo, které jsem si oblíbila při svém pobytu v lázních. Je to neuvěřitelně lehké a moc výborný vegetarianský pokrm, který si můžete dát k obědu, ale i k večeři. Navíc jsem recept udělala i s přílohou dohromady v jednom pekáčku. Celý chod z jedné nádoby – to je moje :-).
Lilek je v našem jídelníčku, z mého pohledu, dost opomíjená zelenina. A je to škoda. Je to zelenina plná vitamínů a hlavně minerálů, zejména hořčíku, železa, manganu, vápníku, zinku a draslíku. Lilek neloupeme, protože právě pod jeho tmavě fialovou slupkou se skrývá nejvíce živin. Slupka navíc obsahuje rutin, který zpevňuje cévy a působí antiskleroticky.
Lilek má za syrova hořkou nevýraznou chuť, proto je žádoucí jeho tepelná úprava a pořádná dávka bylinek pro ochucení. Zapečený lilek je pochoutka, která chutná i mému masožravci manželovi, a to je co říct.
Suroviny:
- středně velký lilek 2 ks
- brambory 5 ks
- krájená rajčata v plechu
- mozzarella
- sůl, pepř
- tymián
- oregano
- sušený česnek
Postup:
Uvaříme si brambory ve slupce a po vychladnutí je oloupeme. Lilek nakrájíme na tenké pláky, rozložíme na plech a posolíme. Necháme 20 minut „vypotit“. Zapékací nádobu vymažeme tukem. Na dno pekáčku nakrájíme brambory na plátky, nebo je protlačíme přes kolečko na bramborový salát. Osolíme, opepříme. Dále navrstvíme osušená kolečka lilku, na ně rovnoměrně vyklopíme plechovku rajčat a okořeníme česnekem, tymiánem a oreganem, můžeme přidat i bazalku. Úplně nahoru nakrájíme mozzarellu a dáme zapéct. Pečeme na 200o C asi 30 minut.
